Mamy zwycięzcę Dalla Corte Cup 2024
15 cze 2024
IV
edycja prestiżowych zawodów dla baristów Dalla Corte Cup została rozstrzygnięta.
Zwycięzcą zawodów został Ngoc Hai Nugyen, który dostał się do II rundy, jako
„lucky looser”. Ta edycja była
wyjątkowa, nie tylko z powodu wysokiego poziomu umiejętności zawodników, ale
także nietypowej formy. Etap eliminacyjny odbył się 18-19
maja w Toruniu, w Przystani Towarzyskiej LABA, natomiast rozgrywka finałowa
miała miejsce 14 czerwca 2024 r., w showroomie organizatora BEST CS, w
Warszawie.
W Dalla Corte Cup 2024 wzięło udział 16 baristów z całej Polski. Wśród
zawodników znajdowali się profesjonalni bariści, jaki i home bariści,
którzy dopiero są na początku kariery. Pewne jednak jest to, że łączy ich
wszystkich ogromny talent i pasja.
– Kawa to nie tylko ziarna czy urządzenia, kawa to
przede wszystkim ludzie. Na smak, aromat i jakość napoju kawowego ma wpływ
praca wielu osób na plantacji, w palarni czy kawiarni. Jednak sam ekspres i
ziarna to nie wszystko, o walorach smakowych kawy decydują przede wszystkim
umiejętności baristy. Cieszymy się, że marka Dalla Corte tak prężnie się
rozwija się na rynku polskim, a dzięki zawodom Dalla Corte Cup wspieramy
młodych baristów w rozwoju. Imponujący jest talent zawodników, ale także pasja
i miłość do kawy – mówił podczas eliminacja w
Toruniu Kruno Leffi, National Area Manager, Dalla Corte.
Święto kawy w Toruniu
Rundy eliminacyjne „Latte Art” oraz “Order” odbyły się 18-19 maja w
Toruniu, w Przystani Towarzyskiej LABA. Podczas zawodów organizator wraz z
partnerami przygotował wiele atrakcji, które przyciągnęły wielu mieszkańców
Torunia, sprawiając, że tamten weekend był prawdziwym świętem kawy.
Ogromnym zainteresowaniem cieszył się „jogurt truck” Alpro, gdzie goście
mogli spróbować przepysznych i zdrowych deserów na bazie jogurtów roślinnych od
Alpro.
Natomiast Kamila Adamiec, która stoi za sukcesem toruńskiej kawiarni
Projektu Nano i śniadaniowni Projekt Rano, poprowadziła fenomenalny cupping
różnych mieszanek kaw od Hardbeans. Opolska palarnia była również sponsorem
kawy na to wydarzenie – nie tylko dla zawodników, ale też dla plenerowej
kawiarni, tak tłumnie odwiedzanej przez torunian.
Goście mogli skosztować w tych dniach aromatyczne espresso, latte na bazie
napojów roślinnych Alpro Barista, kawy aromatyzowanej syropami Monin, jak
również cold brew, przygotowanego przez urządzanie Hardtank, a podane w formie
nitro za pomocą dyspensera Latte Art factory. Niewątpliwą gratką były toniki od
Frankin&Sons, a także tonic espresso na ich bazie.
Eliminacje Dala Corte Cup 2024
Runda I polegała na przygotowaniu 4 kaw o różnej pojemności
przy użyciu napoju owsianego Alpro Barista.
- Wyzwaniem w tej konkurencji było jak najwierniejsze odtworzenie
wylosowanego wcześniej wzoru we wszystkich filiżankach. Występy zawodników były mocne i wyrównane,
ich „latte art.” był naprawdę na wysokim poziomie. Oceniając prace uczestników,
braliśmy pod uwagę tak naprawdę wszystko. Czyli jak wzór jest położony, jaki
mamy kontrast i tło wzoru, czy latte art. jest harmonijny i czy jedna filiżanka
odpowiada drugiej – podkreślała po pierwszej rundzie Izabela Stręk,
sędzia Dalla Corte Cup.
Do rundy II awansowało 8 zawodników: 7 zwycięzców rundy I oraz
„lucky looser”. Zadaniem baristów było przygotowanie zamówienia, składającego
się z czterech różnych napojów kawowych na bazie espresso, z wybranymi przez
zawodnika dostępnymi produktami. Do wyboru mieli: cztery rodzaje napojów
roślinnych Alpro Barista, syropy Monin oraz produkty marki Franklin&Sons.
W tej konkurencji sędziowie oceniali nie tylko sprawność i warsztat pracy,
ale przede wszystkim kreatywność, walory smakowe, umiejętność kompozycji,
a także prezencję zamówienia – zupełnie
jak w prawdziwej kawiarni.
Do ścisłego finału dostało się 6 zawodników:
·
Paweł Balicki. Lublin, The White Bear Coffee Lublin
·
Rotyslav Letunow, Warszawa, Roaster Kawepale
·
Pavlo Havrylow, Bydgoszcz,Palarnia Kawy Bromberg
Kaffee Bydgoszcz
·
Cezary Marcinkowski, Bydgoszcz, Bromberg Kaffee
·
Ngoc Nguyen Hai, Warszawa, Coffeedesk
·
Jakub Szpiech, Tychy, Kawiarnia Bezcukru.
Finaliści Dalla Corte Cup 2024
Z powodu złych warunków atmosferycznych oraz w trosce o bezpieczeństwo
finał Dalla Corte Cup 2024 został przeniesiony do showroomu BEST CS przy ul.
Gwiaździstej 19, w Warszawie i odbył się 14 czerwca.
Jak zauważa Aleksander Krzych, Brand Ambasador Dalla Corte, Compak w Best
CS:
– Burza może i przerwała najciekawszą część zawodów, czyli finały, ale
dała też czas na dłuższe i lepsze przygotowanie finalistom, co zapewne
podwyższyło poprzeczkę. My także mogliśmy dać zawodnikom jeszcze więcej,
mianowicie wraz z partnerami przygotowaliśmy masterclass. Eksperci z BRITA
Polska przeprowadzili warsztaty z filtracji wody oraz wpływu na jakość napojów
i żywotność sprzętu. Alpro Barista odkryli tajniki teksturowania napojów
roślinnych, a Best CS zaprezentowało ciekawe funkcje ekspresów kolbowych marki
Dalla Corte.
Rundę finałową oceniał jeden sędzia techniczny Wojciech Fiegiel, Trade
Asset Manager w Nestlé Professional oraz dwóch sędziów sensorycznych Izabela
Stręk, trenerka baristów oraz właścicielka marki Fave oraz Mateusz Dąbek,
trener baristów, nagradzany zawodnik m.in. laureat DC Cup 2022 oraz Best
Barista Challenge 2023. Sędziowie podkreślali, że próg wejścia na tego typu
zawody jest minimalny, wystarczy we właściwym czasie się zapisać, jednak
konkurencje są wymagające, a sam poziom umiejętności zawodników budził ich podziw.
W konkurencji finałowej zawodnicy mieli za zadanie przygotować perfekcyjne
espresso oraz napój na bazie Alpro Barista.
– Oceniając prace zawodników inspirowaliśmy się arkuszami oceny z Word
Barista Championship. Tu ocenie podlegały: aspekty techniczne, takie jak
szybkość, czystość oraz dbałość o bezpieczeństwo i higienę pracy. Sprawdzaliśmy
czy napój spełnia definicję, czyli mówić wprost czy cappucino smakuje jak
cappucino. Ocenialiśmy również balans smaku, posmak i harmonijność,
sprawdzaliśmy intensywność, temperaturę, wszystko to, na co mogą zwracać uwagę
klienci w kawiarni – dodaje Mateusz Dąbek, sędzia Dalla Corte Cup.
Zwycięzcą Dalla Corte Cup został Ngoc Hai Nugyen, nasz słynny srebny
chłopak, którego możecie pamiętać z zeszłorocznej edycji Best Barista
Challenge. Zdobywca pierwszego miejsca zgarnął nagrodę główną w postaci
ekspresu Dalla Corte Studio!
Srebny puchar zdobył Jakub Szpiech oraz młynek Compk mini PRO, a trzecie miejsce na podium zajął Rptyslav Letunov, który otrzymał zestaw Brita Soda One.
Bo łączy nas pasja do kawy
Celem zawodów Dalla Corte Cup jest wspieranie rozwoju i kompetencji
baristów, promocja kultury kawowej, dlatego do współpracy organizator zaprosił
najlepsze marki na rynku.
– Nie po raz pierwszy wspieramy zawody Dalla Corte Cup. Lubimy
współpracować z partnerami, którym możemy
ufać, z którymi robimy porządne eventy dla naszej społeczności kawowej i
baristów. Priorytetem dla nas jest, by na eventach, których jesteśmy partnerem
zwodnicy czuli się dobrze. Tego typu wydarzania mają ważny cel, by bariści dostali
szanse i uwierzyli w siebie, odkryli swoje możliwości, rośli i rozwijali się w
swojej branży, byli świetnymi profesjonalistami, zdobywali wartościowe nowe
znajomości, ale też, by otrzymali wartościowy feedback – podkreślał Łukasz Gałęcki, Ambasador marki Alpro Barista.
Obejrzyj reportaż z zawodów Dalla Corte Cup 2024
Partnerzy wydarzenia
Organizatorem zawód jest firma Best CS. Partnerami są: Dalla Corte, COMPAK, Alpro
Barista, Brita Polska, , Monin, Franklin&Sons oraz Hardbeans Coffee
Roasters.